Archiefboek – Rinkhuyzen (RINK) (1892-1985)

CV studie – (door @Flip Hallema)

     

Johan Hendrik van Rinkhuyzen -RINK- werd geboren op 30 november 1892 en overleed 30 november 1985 op zijn 93ste verjaardag. Hij werd opgeleid tot marine-officier en bracht het tot Kapitein-Luitenant ter Zee. Als adelborst bij de Koninklijke Marine leerde hij een paar kaarttrucs van een Kwartiermeester. Goochelen werd zijn hobby. In 1920 verliet hij de marine en werd effectenmakelaar. In 1925 kwam hij terug bij de marine en begon zich tevens meer met goochelen bezig te houden, waarbij hij regelmatig de goochelfirma van Bartl in Hamburg bezocht. (Hamburg heeft een grote haven). Daar moet hij veel van zijn gading gevonden hebben: Bartl was toen de grootste en belangrijkste goochelartikelenproducent van Europa. Gedurende zo’n 20 jaar voer hij in Oost-Indië op vele schepen, maar het goochelen liet hem niet los. Tijdens de Tweede Wereldoorlog voerde hij het bevel over alle mijnenvegers in het Oosten. Hij ontsnapte Java op de dag van de overgave met het laatst vertrekkende schip, maar het werd getorpedeerd en zonk 300 mijl van Java vandaan. Na een week van ontberingen op een sloep met een paar andere overlevenden bereikte hij Sumatra, maar de sloep leed schipbreuk op een rif en de bemanning werd gevangen genomen door de Japanners.. Hij zat in Palembang gevangen, het kamp op Zuid-Sumatra.Daar knutselde hij met hulp van medekampbewoners moeizaam gevonden afvalmateriaal trucs als de billardballen, sigaretten manipulaties, de rijstschalen, verscheurde krant etc, en gaf er na negen (!) maanden een voorstelling van een uur mee. Rink maakte daar de China Sticks van bamboe, duimspits van rijstpapier en een ringspel van draden van de Singaporese trolleycars Dit alles onder zware omstandigheden, maar ook om de verveling te verdrijven. Rink moet daar al de nodige ideeën voor zijn latere trucvindingen hebben ontwikkeld. Daarna kwam hij in de vreselijke gevangenis van Changi, in Singapore terecht, En ontmoette hij Sydney Piddington en enige andere goochelaars en voerden ze een paar kampshows op. Piddington en zijn vrouw werden later internatonaal bekend als ‘The Piddingtons’met hun mentale act.

Toen hij terugkwam in Nederland was hij 53. Het is mij niet bekend of hij toen al gepensioneerd werd. In ieder geval werd hij een -vooral in Engeland- graag geziene gast op vele goochelevenementen – tijdens het FISM Congres in Amsterdam, 1955 won hij de 2e prijs voor micromagie. Hij schreef verschillende boeken: ‘Rink’s Magic from Holland, 1969, en ‘Rink’s original Rope Magic, 1972. Beschreef daarin vele van zijn vooral manipulatieve creaties met munten, kaarten, fiches, bekerspel, touw en ringen, ook in het tijdschrift TRIKS.

Ik heb hem een paar maal meegemaakt, de eerste keer bij de Magische Liga 52 Schakels waar ik lid was en hij gast, in ‘61 of ‘62. Ik herinner me zijn ringspel met eigen grepen. Vond het grappig in zijn boek een move met de ringen tegen te komen, die hij van een jonge goochelaar gezien had, wiens naam hij vergeten was. Die jonge man was ik! Hij was een bekwame maar ietwat saaie, serieuze vertoner. Bevriend met Henk Vermeyden en Aenigma. Verder herinner ik me dat hij nogal gebelgd was over het optreden van de Amerikaan Mike Skinner tijdens een goocheldag bij Frans Biemans. Die bestond het om Rink’s ringen routine en ring-en-koord routine te vertonen als zijn eigen. De laatste keer dat ik hem ontmoette was bij hem thuis in zijn flat in Bussum. Ik mocht een paar boekjes uit zijn goochelbibliotheek uitzoeken. Hij was een echte hobby-goochelaar. Ik ben er van overtuigd dat hij tijdens Ring bijeenkomsten ook veel moois heeft laten zien.

In jaargang 4 (1947) van TRIKS delen 7 en 8 doet Rink verslag hoe hij het Jappenkamp doorkwam.

@Auteur: Flip Hallema, juli 2019, voor het archief van de Fred Kaps Ring 78.