vanaf 28 mei 2011 – OUD NIEUWS

      Reacties uitgeschakeld voor vanaf 28 mei 2011 – OUD NIEUWS

– OUD NIEUWS –
gewijzigd: 10dec2012

2011 – 28 mei – Foto’s Open Dag.

2011 – Charles Thors overleden.

2010 – Themagoochelen (“nieuw”).

2009 – Miniveilingen Fred Kaps Ring.

2008 – Magic Art Center: Pete Heylands.

———————————————————

 

sept. 2011 – Charles Thors overleden


Charles Thors is op 75-jarige leeftijd overleden op zaterdag 24 september 2011. Wij zijn zeer bedroefd. Een jaar later ontvingen een aantal vrienden en bekenden een mail van de familie om die dag te memoreren. Lees hierover.


23 sept. 2010 – Themagoochelen bij de Fred Kaps Ring – Bennebroek


Hoe kun je een repertoire verbreden? Je hebt clubleden die altijd iets doen met kaarten, munten of ballen. Of alleen mini-magie, manipulatie of alleen toneeltrucs. En dat is het dan. Wij vragen ons telkens af hoe wij bij onze clubleden dat repertoire kunnen verbreden. Doe eens wat anders!

Daarom is bij de Fred Kaps Ring jaren geleden het “Thema Goochelen” ingevoerd. Dat wil zeggen goochelen met een bepaald voorwerp, thema, of een truc uit een vakblad, etc. etc. Graag geven wij een overzicht van onze ideeën en ervaringen. Na wat clubdagen experimenteren met thema’s valt ons de variëteit het meeste op. Het is werkelijk verbazend hoe iedereen een totaal andere invulling aan hetzelfde thema weet te geven. Vaak horen wij achteraf dat mensen hun grenzen hebben verlegd en “gedwongen” kennis hebben gemaakt met andere attributen en werkwijzen.

Ooit zijn we begonnen met het vakbladgoochelen. De deelnemers wordt gevraagd in een boek of vakblad een truc naar eigen keuze op te zoeken en die op zo origineel- en vrij mogelijke wijze in te vullen. Dus variëren met attributen, inkleding, parlando, etc. binnen de technische mogelijkheden. Een leuke toevoeging is dan om ieder te vragen die truc zelf te beschrijven en die beschrijving aan alle clubleden uit te delen. Zo krijg je nieuwe en andere ideeën en trucs in je repertoire.

Zakjes goochelen. Stop een aantal voorwerpen in zakjes, verdeel de clubleden in groepjes en verdeel de zakjes over de groepen. Geef ieder een halfuur de tijd om een truc met deze voorwerpen te bedenken en presenteer het resultaat per groep.

Ieder met ongeprepareerde speelkaarten een trucje laten doen is ook heel dankbaar. Tenslotte zijn kaarten hoofdonderwerp bij 50% van alle goocheltrucs! Eenvoudige trucs kunnen ook de minder “kaartgetalenteerde” clubleden inspireren eens wat meer met kaarten te gaan doen.

Bij het voorwerp goochelen wordt aan elk clublid een willekeurig voorwerp toegewezen. Gevraagd wordt om een korte act te doen waarin dit voorwerp voorkomt. Om het niet te moeilijk te maken hoeft het voorwerp van de act niet het hoofdvoorwerp te zijn. Bijvoorbeeld kun je het voorwerp “batterij” uit een wandelend filmrolletje tevoorschijn laten komen, als je al een truc met een wandelend filmrolletje in je repertoire had. Het leukste is natuurlijk als het voorwerp ook de centrale clou van de truc is. Bijvoorbeeld een tennisbal uit de Chinese “Break Away Die Boxen” laten komen, zie foto Het gaat om algemene voorwerpen: koekje(s), leesboek, kurken, kaars, zonnebril, flesje, vliegenmepper, zaklamp, gloeilamp, doosje lucifers, drinkglas, lepel, appel of ander fruit, zakmes, mobieltje, vork, keuken- of wc-papier, etc.

Goochelen op muziek. Dit blijkt voor sommige clubleden een grote uitdaging. De meesten zijn close-uppers en gewend om met een parlando te werken. Je mond houden en op muziek werken, op de accenten en het ritme, is dan een hele opgave. Heb je nog niet de juiste muziek, dan kan – behalve de muziekwinkel – ook het internet je van goede muziek voorzien. Best wel grensverleggend!

Onze clubleden vinden het themagoochelen altijd een heel geslaagde middag opleveren waaraan zij met plezier terugdenken. En wij zullen dit idee zeker voortzetten. Voor meer inlichtingen kunt u contact opnemen met onze secretaris Eddy Opperdoes, telefoon (023) 564.08 30 of e-mail eddy@coolmagic.demon.nl.


Nov 2009 – Mini veilingen – Fred Kaps Ring


Nieuw concept voor mini-veiling op clubdagen. De Fred Kaps Ring heeft een nieuwe traditie bedacht: iedere clubdag een kleine veiling houden. Oude of weinig gebruikte trucs worden door de eigen leden bij opbod verkocht. De leden demonstreren de trucs zelf en dan blijken de aanwezigen daar meestal zeer in geïnteresseerd. Nu, na een keertje of vijf, blijkt dit een groot succes te zijn. De leden zijn erg blij met het onverwachte aanbod van aardige trucs, boeken en video’s, soms mooie oude trucs die in de vergetelheid zijn geraakt. De verkopers zijn blij met een opgeruimde zolder en de penningmeester blikt terug op een forse aanvulling van het clubbudget, want de opbrengst gaat in de clubkas. Een win-win-win-situatie dus. Eerst was het nog een gewone miniveiling met een opbrengst van een paar tientjes. Later noemde een creatieveling het Maxi FIJLING, met inderdaad circa € 100 clubwinst op één dag! Ook blijkt het een goed idee te zijn om bijvoorbeeld een tafel op ludieke wijze op te tuigen met allerlei “overbodige” eigen oude attributen. En als je meldt dat alles wat overblijft, onherroepelijk naar de vuilstort en versnipperaar gaat is de animo gelijk al wat groter! Ook zijn er bijvoorbeeld groepsfoto’s “gratis” weggegeven, met het verzoek van de penningmeester hier een euro’tje voor te doneren. Zo kun je nog veel meer acties bedenken. Bijvoorbeeld zelf een dvd samenstellen van allerlei tv-opnamen. Het blijkt vooral succesvol als je dan selecteert uit opnamen op een bepaald gebied: kaarten, illusionisten, close-up, touw, etc. Laat ons weten wat je hier zelf voor nieuwe ideeën nog aan kunt toevoegen en dan gaat de miniveiling misschien bij meerdere clubs echt leven! Voor meer informatie: Fred Kaps Ring, Gerrit Vormer tel 0348-416653 of mail-info


Oct 2008 – Magic Art Center – avond met Pete Heylands


Maandagavond 6 oktober j.l. was het weer een bijzondere avond bij het Magic Art Center (MAC) te Bennebroek. Gastvrouw Véronique Ross heeft de rode loper uitgerold en de vlamtoortsen klaargezet om de vele bezoekers te verwelkomen. Showmaster Jasper interviewt allereerst het jong talent Dion, de kersverse 2e prijswinnaar van het recente “Monte-Carlo Magic Stars 2008”. Komisch en ook kritisch: waarom heeft hij geen 1e prijs? Grappig hoor: maar iedereen vindt een 2e prijs, de zilveren “Baguette Magique d’Argent” een heel grote eer. Goed gedaan Dion!

Zoals aangekondigd op de internet pagina, wordt het daarna een zeer gezellige en humoristische avond met het gastoptreden van Pete Heylands. Naar eigen zeggen een Nederlander maar eigenlijk evengoed een Amerikaan, die beide talen even gemakkelijk machtig lijkt te zijn. Pete treedt op cruise schepen veelvuldig op en dat is te merken. Bankbiljetten worden op grappige en magische wijze van toeschouwer naar toeschouwer “overgevlogen”. Microfoons, dranken en glazen verschijnen en verdwijnen, terwijl toeschouwers door deze professional vaardig van hun kostbaarheden worden “beroofd”. Gelukkig geeft hij alles weer ongeschonden terug, tot opluchting van zijn slachtoffers. Tenslotte toont onze vriend Igor in de pauze een staaltje van huisvlijt: de “boze geest” van zijn kindervoorstellingen kan vervaarlijk heen en weer zwaaien en zal in die voorstellingen toverformules zoekmaken. Uiteraard moeten de kinderen Igor dan helpen om de formules terug te vinden! Na diverse interessante nieuwtjes uit de goochelwereld, wordt deze gezellige avond redelijk laat weer afgesloten.


Oct 2008 – Member of Honour voor Veronique Ross en Martin Smitt


Op dezelfde Maandagavond 6 oktober verwachtte iedereen verder een gewone gezellige avond maar de Israëlisch Territorial Vice President Mr. Eytan Ayalon iets ander in petto. Hij had gevraagd of hij een aantal bijzondere onderscheidingen mocht uitreiken.

Mr. Ayalon is ook lid van de International Brotherhood of Magicians(IBM), moedervereniging van de Fred Kaps Ring, die ook in het Magic Art Center bijeenkomt. Allereerst ontving Martin Smitt (ook namens Henk Oud) de bijbehorende versierselen van onderscheidingen die zij vorig jaar mei mochten ontvangen. Zie rechts op de foto een heel gelukkige Martin Smitt. Maar het ging vanavond eigenlijk meer om onze gewaardeerde gatvrouw Veronique Ross. Haar verdiensten als beheerder van het Magic Art Center, gastvrouw van maandelijkse bijeenkomsten voor keyholders en o.a. de IBM Fred Kaps Ring; het is een heel belangrijk terugkerend rustpunt in de dynamische goochelwereld. Voor veel jonge goochelaars is de professionele en ontspannen sfeer in dit Magic Art Center een mooi startpunt van hun carrière. Mogelijkheden om elkaar op een informele manier te ontmoeten en nieuwe talenten te begeleiden; het zijn onmisbare elementen. Uiteraard dient ook vermeld te worden dat Véronique regelmatig in nationale en internationale jury’s wordt gevraagd. En niet voor niets, haar bijdrage wordt altijd zeer gewaardeerd! Dus wegens haar grote verdiensten bij allerlei goochelactiviteiten, ontvangt gastvrouw Véronique daarna uit handen van Mr. Eytan Ayalon het certificaat Member of Honour. Heel attent en heel erg verdiend voor Véronique.


Okt.2007 – Wat is en doet de Fred Kaps Ring?


De Fred Kaps Ring is een vriendenclub, waarvan de leden een zeker niveau bereikt moeten hebben op het gebied van de edele goochelkunst. Zowel amateurs als professionele goochelaars zijn van harte welkom. Maar je moet wel lid zijn (of worden) van de International Brotherhood of Magicians (IBM), een wereldwijde organisatie met 13.000 leden. Over het algemeen is het verschil met de bij de NMU aangesloten verenigingen, dat bij de Ring de nadruk ook ligt op internationale contacten. Net ietsje anders dus dan bij de NMU, die als internationale organisatie de FISM kent (Fédération Internationale des Sociétés Magiques). Nieuwelingen worden in de Ring pas aangenomen na een succesvol ballotageoptreden. Momenteel is er één Nederlandse Ring, met 19 leden, bekend als Ring 78. Lid worden van de IBM kan op voordracht van twee IBM-leden. De Ring houdt tweemaandelijks clubmiddagen in de oneven maanden, op de vierde zaterdag van de maand. Zij vinden plaats in het goocheltheater van het Magic Art Center aan de Meerweg 1A in Bennebroek. Het Magic Art Center wordt beheerd door Véronique Ross, weduwe van goochelaar Richard Ross. Je mag wel of niet je trucs uitleggen aan de collega’s, want je kunt er zeker van zijn dat een ander niet aan de haal gaat met jouw ideeën. Uiteraard is absolute geheimhouding van de patenten een strakke afspraak, want elk nieuw lid wordt gevraagd hierop een belofte af te leggen. Die procedure wordt voorgeschreven door de moederorganisatie IBM. Elk lid heeft het exclusieve recht om boeken te lenen uit de rijke verzameling die eens aan Fred Kaps toebehoorde. Op de clubdagen word gemiddeld door 60% van de leden “voorgegoocheld”. Uitwisseling van ideeën, bespreken van tips en suggesties is de bedoeling. Ook wordt door de leden veel nieuws gemeld van het goochelfront, want een aantal zijn enthousiaste congresgangers in binnen- en buitenland. Jaarlijks zijn er een aantal speciale evenementen. Er is bijvoorbeeld altijd een goochelparade, een open dag, een themadag en om de twee of drie jaar een Ladies Day, waarop de zogenaamde Fred Kaps Award wordt uitgereikt aan een internationaal bekend goochelaar. De Ring kiest daarvoor iemand, die op een bepaald gebied vernieuwend of baanbrekend werk heeft verricht. Zoals u in Informagie hebt kunnen lezen, ontving Gaëtan Bloom deze Award in mei j.l. Wilt u eens een clubmiddag bijwonen, neemt u dan contact op met de secretaris van de Ring, Eddy Opperdoes (e-mail eddy@coolmagic.demon.nl; telefoon (023 – 564 08 30). Wat is en doet de Fred Kaps Ring?


mei 2007 – Goochelaar Gaetan Bloom ontvangt hoge onderscheiding (Fred Kaps Award)


Afgelopen zondag ontving de wereldvermaarde goochelaar Gaetan Bloom een hoge onderscheiding. In het Magic Art Center te Bennebroek liet hij zien waarom hem deze prestigieuze onderscheiding is toegekend. De club is onderdeel van de International Brotherhood of Magicians, een wereldwijde organisatie met 13.000 leden. In Nederland bestaat er 1 zogenaamde ring, de Fred Kaps Ring te Bennebroek. Komend vanuit Hoofddorp, moet je de Meerweg volgen om in het Magic Art Center te komen. Langs de iets kronkelende vaart ligt een park met een aantal rijen vrolijke tuinen, die doen denken aan de vroegere activiteiten van de bloembollenindustrie. Nu die naar elders zijn verplaatst, is er een andere bestemming gevonden voor dit deel van “ons dorp” Bennebroek. Een beetje verscholen naast de ABN-bank, vind je hier een piekfijn ingericht goocheltheater, ooit opgericht door wijlen Richard Ross, nu beheerd door zijn vrouw Veronique. Afgelopen Zondag zijn wij te gast op een bijzonder feestelijke middag, georganiseerd in dit mooie theater door de Fred Kaps Ring. De rode loper ligt uit. Het clubje van 17 enthousiaste goochelaars – beroeps en amateurs – reikt elke 2 of 3 jaar een onderscheiding uit aan een goochelaar die internationaal veel betekent voor de goochelwereld. Wereldwijd hebben veel landen dergelijke Rings’ en deze zogenaamde award wordt internationaal dan ook als bijzonder prestigieus gezien. Zeker vergelijkbaar met de gouden speld van de Nederlandse Magische Unie, een nationale, typisch Nederlandse onderscheiding. Aan de uitgereikte award is natuurlijk de naam van Fred Kaps verbonden, een bijzondere eer. Het is een echte goocheldag geworden. Onder de genodigden bevinden zich o.a. bestuursleden van de Nederlandse Magische Unie, van de Noord-Hollandse Bond van Goochelaars en getalenteerde bekende goochelaars. Ook enkele familieleden van wijlen Fred Kaps, waren aanwezig en zeer geïnteresseerd in het wel en wee van deze “Ring” waaraan hun naam is verbonden. Na een welkom met koffie en gebak gaan de heren (ja goocheldames zijn helaas schaars) laten zien wat ze op het toneel kunnen. Bruisend van energie, opent Rob Ziekman de show met “100 jaar oude” stok, waaraan wollen ballen hangen. De koorden waaraan ze op en neer bewegen laten het volledig onmogelijke zien, want ze kunnen niet met elkaar verbonden zijn. Met behulp van zijn konijn en zijn bekende hulpmiddel, het onzichtbare magische strooizout “wuffel-puffel” heeft hij de lachers op zijn hand. Een eveneens gepensioneerde goochelaar Ted Winkel laat daarna zien, dat de delen van twee halve kaarten vanuit twee stapeltjes, toch weer goed bijeenkomen en de willekeurig gekozen kaart vormen. Een wonder! En met zijn “kleerhanger” act, wordt een toeschouwer danig in de maling genomen terwijl het publiek ziet hoe een opening in de kleerhanger dit wondertje mogelijk maakt. Daarna zijn de jongeren aan de beurt. Arjan van Vembde laat een zeer artistiek nummer zien, genaamd “Lied van de Parel”, een bekroonde, bijzonder artistieke manipulatie waarbij een parel verschijnt, weer verdwijnt en onder begeleiding van sfeervolle muziek een mooie act vormt. Daarna is het de beurt aaneen franse introducé, een 19-jarige veelbelovende artiest, die pas 5 jaar goochelt. Deze jonge fransman Fabien Soutière, laat zijn bekroonde congresnummer zien. Afgelopen zaterdag ontving Fabien op het nationaal Nederlands goochelcongres te Haarlem hiervoor de 2e prijs. Het is inderdaad een zeer professionele en zeer spetterende show waarbij een kunstschilder met kwasten en paletten bezig is om een kunstwerk te maken. De strepen blijven niet op het doek, maar verdwijnen en verschijnen in flitsend tempo op allerlei plaatsen, op de vloer, op zijn rug, waar je maar kunt bedenken. Tenslotte verschijnt een ruw portret dat op wonderbaarlijke wijze verandert in een prachtige echte Mona Lisa! En de slobberige kleding van de kunstenaar is plotsklaps verandert in een chique klassiek kostuum! Hierna volgt het officiële deel. Ring-president Martin Smitt – zeg maar voorzitter – roemt in zijn inleiding de verdiensten van de wereldvermaarde goochelaar Gaetan Bloom. Het comité van aanbeveling wil hem eren voor zijn originaliteit, creativiteit en grote bekendheid door onder andere zijn vooral komische acts. Een groot certificaat wordt door de kleindochter van wijlen Fred Kaps – mevrouw Inez Schatz – overhandigd aan een zichtbaar ontroerde Gaetan.

Het is voor hem een grote eer, om zich hiermee onder de groten der aarde te mogen scharen. Na een feestelijk glas champagne, vertelt Gaetan uitgebreid over zijn leven en vriendschap met een aantal beroemde Nederlandse goochelaars, die hij persoonlijk zeer goed heeft gekend. Zijn vriendschap met Richard Ross, Marconique en vele anderen uit deze artistieke kring, een aparte wereld. Over Fred Kaps roemt hij de manier waarop Fred met een kaarsje stiekem zijn sigaretten aanstak. Het echte trucagemoment mistte Gaetan altijd, maar “het licht van Fred zal altijd in zijn hart blijven schijnen”. Daarna laat Gaetan zijn echte goochelstijl zien. De verfijnde humor van Fred Kaps, heeft hij gegoten in de brute vorm van cabaretiers á la Freek de Jonge of Youp van t hek. Met twee relatief eenvoudige trucs weet hij het publiek 20 minuten lang bijzonder te vermaken. Een toeschouwer werkt aan “een machine die niets doet”, terwijl Gaetan de 2e vrijwilliger uit het publiek telkens weer de foute keuze laat maken en ondertussen stukken fruit en groente spetterend doorhakt. Hoe dan uiteindelijk de afgescheurde en gekozen kaart uit een kiwi vrucht tevoorschijn komt? Het blijft voor de toeschouwers een raadsel, maar het is volkomen “gek”, leuk en spectaculair! Tijd voor de receptie! Een geanimeerde receptie sluit het officiële deel van deze middag af. Na anderhalf uur zijn de kelen gesmeerd, de tongen geoefend en vertrekken de gasten naar het tegenoverliggend Restaurant “Les Jumeaux” om van een welverdiend diner te genieten.

Optredens: Rob Ziekman(NL), Ted Winkel(NL), Fabien Sotiére(FR), Gaetan Bloom(FR).
 
Geen foto beschikbaar van het optreden van: Arjan van Vembde(NL),